Naan to jeden z najsmaczniejszych a może i najsmaczniejszy chleb jaki jadłem. Chleb Naan z czosnkiem i kolendrą (Garlic Naan) , taki dobrze wykonany, zawsze odbiera mi mowę i nie mam słów by opisać jak smakuje. Teraz ciężko jest znaleźć dobry chleb i chyba łatwiej jest zrobić własny. Nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wyszukanych składników. Zobacz mój dobry przepis na Chlebek Naan z patelni.
Chlebki Naan bez Pieca Tandori ? Chlebki Naan z Patelni a’la Szef Seweryn
Oryginalne Chlebki Naan (Naan Breads) piecze się na ściankach , super gorącego pieca tandori. Ale jak wtedy zrobić chleb Naan bez pieca tandori w domu ? Można do tego użyć patelni. Tak ! Patelni. Piekarnik będzie zbyt chłodny, chyba że użyjesz gorącej blachy lub kamienia by otrzymać chrupiący spód chlebków Naan. Poniżej zobaczysz na czym polega pieczenie chlebków Naan w piecu Tandori. Przykleja się je w bardzo gorącym piecu (średnio 480 stopni C). Takiej temperatury nie otrzymasz w domowym lub nawet klasycznym komercyjnym piecu.
Składniki na Chlebki Naan z Patelni (Naan Breads)
Zaczyn:
- 1 łyżeczka sproszkowanych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 ml (1/4 kubka) wody
Pozostałe:
- 180g (1.5 kubka) mąki pszennej
- 4 łyżki jogurtu zwykłego (ja użyłem śmietany 18% z powodu braku jogurtu i także się udało. Trzeba było jedynie dodać ekstra 2 łyżki wody do ciasta, gdyż śmietana mniej wiąże ciasto w tej samej objętości co jogurt)
- 1 łyżka oleju/oliwy (lepsza)
Wykonanie Chlebków Naan z Patelni
- Na początku wykonaj zaczyn drożdżowy. Zmieszaj składniki na zaczyn dokładnie i odstaw na chwilę aż wszystko się dobrze rozpuści.
- Mąkę, jogurt i olej wymieszaj dokładnie w misce.
- Dodaj do tego zaczyn i wyrób ciasto na początku w misce a jak już się zwiąże to dokończ na stole/stolnicy. Ciasto powinno być gładkie. 5-8 min wyrabiania powinno dać dobry rezultat. Gdyby ciasto było zbyt mokre, dodaj 1-2 łyżki mąki. Ale rób to stopniowo. Suche ciasto nie rośnie tak dobrze i chlebki Naan mogą być bardzo twarde lub 'gumiaste’.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, nasmaruj oliwą, włóż do czystej miski , przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pieczenie chlebów Naan na patelni
- Wyrośnięte ciasto wyrób delikatnie przez 2 minuty. Nie szlej jednak. Nie można ciasta 'zamęczyć’ 🙂
- Podziel na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę zawijając brzegi do środka jak przy masie na pizzę. To najlepszy sposób na otrzymanie jednolitej kulki.
- Mocno nagrzej patelnię. Najlepiej taką bez teflonu. Ja mam żeliwną. Dobrze trzyma temperaturę. Może być teflonowa, ale ja osobiście nie lubię grzać mocno teflonu. Patelnia się niszczy i może to być w sumie mało zdrowe. To już Twój wybór.
- Weź jedną kulkę ciasta i rozgnieć ją czubkami palców jednej lub dwóch dłoni na płasko. Nie rób tego całą – płaską dłonią. Naan nie ma płaskiej struktury, Te zagłębienia mają swój urok i w sumie smak. W miejscu nacisku ciasto jest cienkie i bardziej chrupiące. A chrupkość w chlebkach Naan jest ważna !
- Posmaruj jedną stronę uformowanego chlebka Naan wodą i tą właśnie stroną połóż na gorącej patelni. Po 1-2 minutach, powinieneś widzieć jak ciasto zaczyna tworzyć bąble. To dobry znak.
- Możesz teraz posypać górną stronę chlebka Naan posiekanym drobno czosnkiem jeżeli chcesz mieć Czosnkowe Chlebki Naan. Ale to już opcja dla ciebie.
- Gdy spód jest brązowy, możesz odwrócić chlebek i podpiec drugą stronę. Lub jeżeli masz odpowiednią patelnię i namoczyłeś Naan przed pieczeniem , możesz odwrócić patelnię chlebkiem do płomienia. Potrzymać tak kilka minut (2-3) aż strona wierzchnia się podpiecze. Taki sposób jest najlepszy ale nie jest on łatwy. Uważaj aby się nie oparzyć !
- Gdy chlebek Naan jest gotowy, możesz zdjąć go z patelni i najlepiej położyć na rack aby para wydostająca się spod spodu nie zmiękczyła skórki.
- Naan można polać oliwą , rozsmarować ją dłonią lub pędzelkiem , posypać czosnkiem i posiekaną kolendrą. Smacznego !!