Składniki
- 300g mąki
- 500 ml mleka
- 4 duże jaja (oddzielić żółtka od białek , białka się ubije)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki rozpuszczonego masła lub innego tłuszczu
- do smaku : sól jeżeli na słono lub cukier jeżeli na słodko
Wykon:
- Ubić białka na sztywno i odstawić
- Wymieszać suche składniki w misce
- Do suchych składników dodawać częściami mleko i mieszać energicznie tak aby nie powstały grudki. Jeżeli jakieś się pojawią to starać się je rozbijać jak tylko się da.
- Dodać żółtka i wymieszać dokładnie
- Teraz czas dodać pianę z białek. Tu już nie mieszamy szybko czy mocno. Piane dodajemy częściami (2 min , max 3 wystarczą) i mieszamy najlepiej drewnianą lub gumową łyżką cukierniczą
- Masa gotowa !