Smacznie Jak w Domu – Seweryn Food Blog
  • Strona główna
  • Jedzenie
    • Dania Mięsne
    • Dania bez mięcha
    • Dania Rybne i Seafood
    • Desery
    • Makarony
    • Słone Menu
    • Słodkie Menu
    • Inne
  • Techniki
  • Blog
  • Kontakt
  • Newsletter
Muffinki Marchewkowe Przepis - Carrot cake muffins
Ciasta ,  Desery ,  Różne

Muffinki Marchewkowe (Carrot Cake Muffins)

BySeweryn
on Grudzień 24, 2019Grudzień 24, 2019
579
0

Ciasto marchewkowe może się nam wydawać przynajmniej dziwne. Chyba tak samo jak ciasto z kaszą gryczaną, jęczmienną lub nie daj Boże brownie czekoladowe z prażonej gryczanej. Jadłem i robiłem w sumie każde z nich i co jedno to lepsze. Dziś przedstawię Tobie szybki i łatwy przepis na Muffinki Marchewkowe aka Carrot Cake Muffins.

Muffinki Marchewkowe

Nie chcę (choć lubię)  rozpisywać się nad przepisami i ich historiami bo w sumie nikt tego nie chce czytać. Postaram się opisać wszystko tak, abyś wykonał(a) przepis szybko, bezboleśnie i za pierwszym razem. Pamiętaj tylko o jednym : ciasta (ogólnie słodycze) to nie sos i „pyry” z buraczkami we wtorkowy wieczór w stylu „na szybko”. Tu trzeba trzymać się miar i techniki. Kolejność jest przeważnie dość ważna. Ucieranie cukru z masłem czy zasada „suche do mokrego” to podstawy. Dotyczy to także przepisu na muffinki marchewkowe znane także jako Carrot Carke Muffins. Acha … piekarnik to nie Insta czy Fejs … nie otwierasz go co 3 minuty. Nie trzaskasz drzwiczkami . Po prostu patrzysz się przez okienko i podziwiasz swoje cudeńka.

Składniki na Muffinki Marchewkowe

  • 4 jajka
  • 300 g brązowego cukru (najlepiej, ja używam biały jak do sklepu „daleko”)
  • 250ml oleju (taki bez smaku oczywiście)
  • 260g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kardamonu (choć mogą być przyprawy do piernika lub tylko cynamon)
  • 380g startej (najlepiej drobno) marchewki

Przepis na Muffinki Marchewkowe

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 C (ja mam termoobieg włączony)
  • Ubić delikatnie jajka
  • Dodać do jaj cukier i ubić aż cukier się rozpuści (im bardziej tym lepiej , choć piana nie musi być sztywna)
  • Teraz dodawać powoli olej i ubijać. Wyjdzie coś podobnego do konsystencji majonezu.
  • Dodajemy suche składniki. Marchew zostaje na koniec.
  • Gdy mąka, oraz suche składniki są już dobrze wymieszane i nie ma grudek ..
  • Dodajemy marchew i mieszamy dokładnie
  • Ciasto jest gotowe … przygotowujemy formę oraz papierki do muffin
  • Nakładamy ciasto. 3/4 formy aby były dość niskie (jak moje na foto) lub praktycznie do pełna jeżeli chcemy aby wystawały poza formę po upieczeniu.
  • Pieczemy 15-20 min. Sprawdzamy oczywiście wbijając patyczek lub nożyk . Musi być suchy.

Przepis na lukier do Muffinek Marchewkowych

  • Cukier puder
  • 1 pomarańcza
  • zest (starta skórka) z 1 pomarańczy
  • dodatkowo : ja daję trochę kardamonu do smaku

Wykonanie lukru do Muffin Marchewkowych

Do soku z jednej pomarańczy powoli wsypujemy cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Coś jak gęsta śmietana. Jeżeli będzie rzadki to nam spłynie. Dodajemy zest z pomarańczy i kardamon (jeżeli mamy i chcemy go dodać).

Czekamy aż muffiny marchewkowe będą całkowicie zimne ( Nie polecam wstawiania ich do lodówki. Mogą opaść. ) i maczamy je w lukrze.

Tip: Ja do lukru często dodaję ser mascarpone. Trzeba uważać aby się nie „rozjechał” ale smak jest super.

Tags: cup cakes, marchew, muffins, muffiny, pomarańcza
Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem i Śliwką
Preview Post

Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)
Next Post

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Ciasta ,  Desery

Waniliowe Racuchy z Jabłkami

BySeweryn
on Wrzesień 16, 2018Kwiecień 24, 2020
909
0
post-image
Desery ,  Różne ,  Słodkie Menu ,  Słone Menu

Naleśniki Klasyczne – Classic Crepes by Simple Polish Chef Seweryn

BySeweryn
on Marzec 2, 2019Marzec 14, 2019
1644
0
post-image
Dania Mięsne ,  Inne ,  Różne ,  Słone Menu

Bajgle do Solonej Wołowiny Musztardy i Pikli

BySeweryn
on Sierpień 24, 2020Sierpień 24, 2020
333
0
post-image
Desery ,  Różne

Panna Cotta z Sosem Malinowym

BySeweryn
on Marzec 15, 2019Marzec 15, 2019
797
0
img

O Mnie

Heja. Mam na imię Seweryn i gotowanie to jedna z moich pasji. Pracuję jako szef kuchni w Londynie od 2005 roku. Lubię jeść a jak jem to smacznie. W potrawy wkładam serce i wierzę, że emocje można przekazać w jedzeniu ! Zapraszam do czytania mojego bloga oraz gotowaniu razem ze mną !

Newsletter

Zapisz się do mojego NEWSLETTERA ! Nie pożałujesz
  • Most Views
  • Recent Posts
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on Marzec 16, 2019Marzec 17, 2019
4617
0
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on Marzec 17, 2019Marzec 17, 2019
4250
0
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on Grudzień 27, 2018Marzec 8, 2019
3217
2
Makaron z Semoliny Przepis Seweryn

Swojski Makaron z Semoliny i Mąki ’00’

BySeweryn
on Grudzień 5, 2017Luty 12, 2019
3081
0
smaczne ciasto marchewkowe przepis seweryn

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on Styczeń 16, 2018Marzec 14, 2019
2071
0
Przepis na Bajgle z Soloną wołowiną musztardą i piklami - łatwy koszerny

Bajgle do Solonej Wołowiny Musztardy i Pikli

Sie 24, 2020
Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

Sie 12, 2020
Muffinki Marchewkowe Przepis - Carrot cake muffins

Muffinki Marchewkowe (Carrot Cake Muffins)

Gru 24, 2019
Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem i Śliwką

Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem

Sie 28, 2019
Pancakes (Naleśniki Amerykańskie) Nigella Wachowicz Seweryn Michota

Pancakes (Naleśniki Amerykańskie)

Kwi 30, 2019

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2019