Ciasto marchewkowe może się nam wydawać przynajmniej dziwne. Chyba tak samo jak ciasto z kaszą gryczaną, jęczmienną lub nie daj Boże brownie czekoladowe z prażonej gryczanej. Jadłem i robiłem w sumie każde z nich i co jedno to lepsze. Dziś przedstawię Tobie szybki i łatwy przepis na Muffinki Marchewkowe aka Carrot Cake Muffins.
Muffinki Marchewkowe
Nie chcę (choć lubię) rozpisywać się nad przepisami i ich historiami bo w sumie nikt tego nie chce czytać. Postaram się opisać wszystko tak, abyś wykonał(a) przepis szybko, bezboleśnie i za pierwszym razem. Pamiętaj tylko o jednym : ciasta (ogólnie słodycze) to nie sos i „pyry” z buraczkami we wtorkowy wieczór w stylu „na szybko”. Tu trzeba trzymać się miar i techniki. Kolejność jest przeważnie dość ważna. Ucieranie cukru z masłem czy zasada „suche do mokrego” to podstawy. Dotyczy to także przepisu na muffinki marchewkowe znane także jako Carrot Carke Muffins. Acha … piekarnik to nie Insta czy Fejs … nie otwierasz go co 3 minuty. Nie trzaskasz drzwiczkami . Po prostu patrzysz się przez okienko i podziwiasz swoje cudeńka.
Składniki na Muffinki Marchewkowe
- 4 jajka
- 300 g brązowego cukru (najlepiej, ja używam biały jak do sklepu „daleko”)
- 250ml oleju (taki bez smaku oczywiście)
- 260g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kardamonu (choć mogą być przyprawy do piernika lub tylko cynamon)
- 380g startej (najlepiej drobno) marchewki
Przepis na Muffinki Marchewkowe
- Nagrzewamy piekarnik do 180 C (ja mam termoobieg włączony)
- Ubić delikatnie jajka
- Dodać do jaj cukier i ubić aż cukier się rozpuści (im bardziej tym lepiej , choć piana nie musi być sztywna)
- Teraz dodawać powoli olej i ubijać. Wyjdzie coś podobnego do konsystencji majonezu.
- Dodajemy suche składniki. Marchew zostaje na koniec.
- Gdy mąka, oraz suche składniki są już dobrze wymieszane i nie ma grudek ..
- Dodajemy marchew i mieszamy dokładnie
- Ciasto jest gotowe … przygotowujemy formę oraz papierki do muffin
- Nakładamy ciasto. 3/4 formy aby były dość niskie (jak moje na foto) lub praktycznie do pełna jeżeli chcemy aby wystawały poza formę po upieczeniu.
- Pieczemy 15-20 min. Sprawdzamy oczywiście wbijając patyczek lub nożyk . Musi być suchy.
Przepis na lukier do Muffinek Marchewkowych
- Cukier puder
- 1 pomarańcza
- zest (starta skórka) z 1 pomarańczy
- dodatkowo : ja daję trochę kardamonu do smaku
Wykonanie lukru do Muffin Marchewkowych
Do soku z jednej pomarańczy powoli wsypujemy cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Coś jak gęsta śmietana. Jeżeli będzie rzadki to nam spłynie. Dodajemy zest z pomarańczy i kardamon (jeżeli mamy i chcemy go dodać).
Czekamy aż muffiny marchewkowe będą całkowicie zimne ( Nie polecam wstawiania ich do lodówki. Mogą opaść. ) i maczamy je w lukrze.
Tip: Ja do lukru często dodaję ser mascarpone. Trzeba uważać aby się nie „rozjechał” ale smak jest super.