Faktem jest, że można kupić gotowe wrapy aka tortille w sklepie. Ale jak one smakują ? Nie są jakieś złe ale przypominają raczej kawałek dobrze wygarbowanej skóry jenota, cienkiego kartonu czy skaju z siedzeń „małego” Fiata. Oczywiście żartuję. Sam takie jadam ale trzeba wiedzieć jak je przygotować. Ja jednak robię własne. Takie grubsze i smakujące piecem. Zobacz mój przepis na tortille czy tak zwane potocznie wrapy aka rollo
Przepis na Tortille – domowe wrapy
Przepis na 6 tortilli średniego rozmiaru (ok 20 cm)
Składniki na domowe tortille :
- 300g mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki soli
- 3.5 łyżki oliwy , oleju lub innego tłuszczu
-
120-150 ml ciepłego mleka lub wody
Sposób wykonania domowych tortilli
- Wymieszać suche składniki
- Dodać olej
- Wlać mleko / wodę i zagnieść ciasto. Zagniatać przez ok 10 min aż będzie delikatne. Jeżeli jest za mokre to opruszyć mąką i dalej zagniatać do uzyskania gładkiej tekstury. Czasem warto rozpłaszczyć ciasto i dodać 1 łyżeczkę oleju. Dalsze zagniatanie powinno nadać wymaganą gładkość ciasta. Ważne aby ciasto się nie kleiło do rąk czy stołu. Nie może być twarde jak skała.
- Wyciąć z ciasta 6 równych części i uformować z nich równe, gładkie kulki.
- Kulki przykryć ręcznikiem i odłożyć na 20 min do „garowania”
- Rozgrzać żeliwną patelnię. Jeżeli nie mamy to może być taka zwykła. Potrzeba jest wysoka temperatura zanim położymy na patelni tortille. Teflonowa nie lubi wysokich temperatur ale jeżeli chcemy i potrafimy dobrze kontrolować punkt przegrzania się patelni to można to wykonać i na teflonie. Byle nie żywić się czymś co ma w sobie gazy powstałe przy spalaniu teflonu.
- Wziąć 1 kulkę ciasta , najlepiej położyć na dużym kawałku papieru do pieczenia i rozwałkować. Można rozwałkować bardzo cienko. Tortilla i tak wyrośnie min 2-3 razy gdyż ma w sobie proszek do pieczenia.
- Posmarować tortille na wierchu oliwą (lub olejem). Dość solidnie. I położyć na rozgrzaną patelnię) Po chwili powinny pojawiać się na powierzchni pęcherzyki powietrza zamknięte wewnątrz tortilli. To znak, że wszystko jest ok i można za chwilę przełożyć tortille na drugą stronę. Drugą stronkę pieczemy chwilę gdyż tortilla powinna już być e 3/4 upieczona przed przekręceniem jej na drugą stronę.
- Możemy zacząć wałkować kolejny placek tortilli ale uważajmy by nie spalić poprzedniej.
- Nie polecam trzymać ich długo na patelni. Będą twarde i suche. patelnia jednak musi być mocno rozgrzana. Niska temperatura także może spowodować, że domowa tortilla będzie twarda.
- Smaczengo !!!