Smacznie Jak w Domu – Seweryn Food Blog
  • Strona główna
  • Jedzenie
    • Dania Mięsne
    • Dania bez mięcha
    • Dania Rybne i Seafood
    • Desery
    • Makarony
    • Słone Menu
    • Słodkie Menu
    • Inne
  • Techniki
  • Blog
  • Kontakt
  • Newsletter
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny
Inne ,  Kuchnia Indyjska ,  Słone Menu

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on Marzec 17, 2019Marzec 17, 2019
4252
0

Sambar to pyszna, indyjska zupa z soczewicy (zwanej czasem lentylem od en. lentil) pochodząca oryginalnie z Pd. Indii. Ja z Sambarem spotkałem się  6 lat temu, gdy po raz pierwszy poszedłem z moją żoną – Iwoną, do indyjskiej restauracji Taste of India w Londynie. Od tego czasu, za każdym razem gdy tam idziemy, zamawiamy danie Dosa do którego zawsze i obowiązkowo serwowane jest małe naczynko z Sambarem. W tym roku postanowiłem się nauczyć robienia oryginalnych potraw z kuchni Południowych Indii i oczywiście Sambaru, który dla mnie jest numerem jeden wśród indyjskich zup. Zobacz mój oryginalny przepis na Sambar indyjski, jakiego nauczyłem się od szefowej Pooji, która właśnie pochodzi z Pd. Indii.

Sambar Indyjski – Przepis Oryginalny

Gotowanie Sambaru nie jest trudne. Jedynym problemem jest zorganizowanie odpowiednich składników. Oczywiście można je ‚delikatnie podmienić’ na inne, lecz starajmy się nie zmienić smaku. Z powodu braku Toor Daal Lentils, zamieniłem go na inną, podobną kolorem soczewicę i także wszytko wyszło doskonale i smakowało bardzo podobnie.

Sambar przepis- Indyjska zupa z soczewicy

Składniki na Sambar Indyjski

  • 150g toor daal lentils
  • 150g pokrojonej w małą kostkę marchwi
  • 100g pokrojonej w kawałki fasolki szparagowej
  • 2 małe cebule posiekane w kostkę
  • 2 pomidory posiekane w kostkę
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka Sambar Masala (proszku sambar)
  • 1 łyżka sosu z tamaryndu
  • 1 łyżeczka jaggery (cukier trzcinowy)
  • 2 łyżki świeżego koksa lub ścinków z niego
  • 1 łyżeczka soli

Składniki do temperowania/hartowania Sambaru (Tarka) :

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (czarne)
  • 1/4 łyżeczki Asafetydy (Asafoetida)
  • 2 suszone czerwone chili
  • 7-10 listków curry (świeże)
  • 1-2 łyżeczki posiekanej kolendry

Wykonanie Sambaru :

  1. Umyj soczewicę w ciepłej wodzie aby wypłukać praktycznie całą skrobię i zanieczyszczenia. Woda powinna być przeźroczysta. Zalej soczewicę ilością wody minimalnie trzy razy większą od objętości soczewicy. Soczewica napuchnie podczas gotowania, więc potrzebuje dużo wody. Zagotuj. Zbieraj szumy powstałe podczas gotowania. Gotuj aż soczewic będzie miękka.
  2. Dodaj marchew, cebulę, fasolkę oraz pomidory. Gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj kurkumę. Odstaw.
  3. W mikserze zmiksuj sambar masalę, kokos, sos tamaryndowy, jaggerey oraz sól na gładką pastę.
  4. Wymieszaj zmiksowaną pastę ze ugotowanymi warzywami.
  5. Tarka : Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć do niej przyprawy do hartowania Sambaru. Gdy liście curry będą chrupiące, wyłącz gaz i wlej całość do Sambaru.
  6. Pogotuj chwilę Sambar aż smaki się połączą. Dodaj posiekaną kolendrę. Najlepiej serwować z idli, ryżem , Dosa lub chlebkiem Naan.
Tags: curry, idnian food, indyjskie, lentils, lentyl, naan, soczwica, zupa
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy
Preview Post

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

owsianka z owoami i bakaliami przepis
Next Post

Owsianka z Owocami i Bakaliami

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published.

You may also like

post-image
Dania bez mięcha ,  Desery ,  Różne ,  Słone Menu

Pancakes (Naleśniki Amerykańskie)

BySeweryn
on Kwiecień 30, 2019Kwiecień 30, 2019
1293
0
post-image
Inne ,  Słodkie Menu

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

BySeweryn
on Sierpień 12, 2020Sierpień 12, 2020
324
0
post-image
Desery ,  Różne ,  Słodkie Menu ,  Słone Menu

Naleśniki Klasyczne – Classic Crepes by Simple Polish Chef Seweryn

BySeweryn
on Marzec 2, 2019Marzec 14, 2019
1644
0
post-image
Dania Mięsne ,  Inne ,  Różne ,  Słone Menu

Bajgle do Solonej Wołowiny Musztardy i Pikli

BySeweryn
on Sierpień 24, 2020Sierpień 24, 2020
333
0
img

O Mnie

Heja. Mam na imię Seweryn i gotowanie to jedna z moich pasji. Pracuję jako szef kuchni w Londynie od 2005 roku. Lubię jeść a jak jem to smacznie. W potrawy wkładam serce i wierzę, że emocje można przekazać w jedzeniu ! Zapraszam do czytania mojego bloga oraz gotowaniu razem ze mną !

Newsletter

Zapisz się do mojego NEWSLETTERA ! Nie pożałujesz
  • Most Views
  • Recent Posts
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on Marzec 16, 2019Marzec 17, 2019
4619
0
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on Marzec 17, 2019Marzec 17, 2019
4252
0
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on Grudzień 27, 2018Marzec 8, 2019
3217
2
Makaron z Semoliny Przepis Seweryn

Swojski Makaron z Semoliny i Mąki ’00’

BySeweryn
on Grudzień 5, 2017Luty 12, 2019
3081
0
smaczne ciasto marchewkowe przepis seweryn

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on Styczeń 16, 2018Marzec 14, 2019
2072
0
Przepis na Bajgle z Soloną wołowiną musztardą i piklami - łatwy koszerny

Bajgle do Solonej Wołowiny Musztardy i Pikli

Sie 24, 2020
Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

Sie 12, 2020
Muffinki Marchewkowe Przepis - Carrot cake muffins

Muffinki Marchewkowe (Carrot Cake Muffins)

Gru 24, 2019
Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem i Śliwką

Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem

Sie 28, 2019
Pancakes (Naleśniki Amerykańskie) Nigella Wachowicz Seweryn Michota

Pancakes (Naleśniki Amerykańskie)

Kwi 30, 2019

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2019