Sambar to pyszna, indyjska zupa z soczewicy (zwanej czasem lentylem od en. lentil) pochodząca oryginalnie z Pd. Indii. Ja z Sambarem spotkałem się 6 lat temu, gdy po raz pierwszy poszedłem z moją żoną – Iwoną, do indyjskiej restauracji Taste of India w Londynie. Od tego czasu, za każdym razem gdy tam idziemy, zamawiamy danie Dosa do którego zawsze i obowiązkowo serwowane jest małe naczynko z Sambarem. W tym roku postanowiłem się nauczyć robienia oryginalnych potraw z kuchni Południowych Indii i oczywiście Sambaru, który dla mnie jest numerem jeden wśród indyjskich zup. Zobacz mój oryginalny przepis na Sambar indyjski, jakiego nauczyłem się od szefowej Pooji, która właśnie pochodzi z Pd. Indii.
Sambar Indyjski – Przepis Oryginalny
Gotowanie Sambaru nie jest trudne. Jedynym problemem jest zorganizowanie odpowiednich składników. Oczywiście można je 'delikatnie podmienić’ na inne, lecz starajmy się nie zmienić smaku. Z powodu braku Toor Daal Lentils, zamieniłem go na inną, podobną kolorem soczewicę i także wszytko wyszło doskonale i smakowało bardzo podobnie.
Składniki na Sambar Indyjski
- 150g toor daal lentils
- 150g pokrojonej w małą kostkę marchwi
- 100g pokrojonej w kawałki fasolki szparagowej
- 2 małe cebule posiekane w kostkę
- 2 pomidory posiekane w kostkę
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka Sambar Masala (proszku sambar)
- 1 łyżka sosu z tamaryndu
- 1 łyżeczka jaggery (cukier trzcinowy)
- 2 łyżki świeżego koksa lub ścinków z niego
- 1 łyżeczka soli
Składniki do temperowania/hartowania Sambaru (Tarka) :
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy (czarne)
- 1/4 łyżeczki Asafetydy (Asafoetida)
- 2 suszone czerwone chili
- 7-10 listków curry (świeże)
- 1-2 łyżeczki posiekanej kolendry
Wykonanie Sambaru :
- Umyj soczewicę w ciepłej wodzie aby wypłukać praktycznie całą skrobię i zanieczyszczenia. Woda powinna być przeźroczysta. Zalej soczewicę ilością wody minimalnie trzy razy większą od objętości soczewicy. Soczewica napuchnie podczas gotowania, więc potrzebuje dużo wody. Zagotuj. Zbieraj szumy powstałe podczas gotowania. Gotuj aż soczewic będzie miękka.
- Dodaj marchew, cebulę, fasolkę oraz pomidory. Gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj kurkumę. Odstaw.
- W mikserze zmiksuj sambar masalę, kokos, sos tamaryndowy, jaggerey oraz sól na gładką pastę.
- Wymieszaj zmiksowaną pastę ze ugotowanymi warzywami.
- Tarka : Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć do niej przyprawy do hartowania Sambaru. Gdy liście curry będą chrupiące, wyłącz gaz i wlej całość do Sambaru.
- Pogotuj chwilę Sambar aż smaki się połączą. Dodaj posiekaną kolendrę. Najlepiej serwować z idli, ryżem , Dosa lub chlebkiem Naan.