Kto nie lubi makaronu swojskiej roboty. Chyba każdy. Ja osobiście nie przepadałem za makaronami. Mimo iż pracowałem jako szef restauracji w Londynie już ok 10 lat i 'pasta’ czyli makaron, była zawsze i w każdym menu, każdej restauracji, to nigdy nie mogłem się przekonać do jedzenia jej.
Ta jakby 'niechęć’ do makaronu chyba wzięła się stąd, że moja mama robiła dość często taki pewien makaron na szybko, gdy nie miała czasu na gotowanie naszej trójce (mam dwoje rodzeństwa) konkretnego obiadu. Jej przepis to zwykłe, tanie spaghetti z tłustym, pokruszonym twarogiem i to polane tłuszczem wytopionym z tzw 'szpyrek’ z syrowego pcozku. Oczywiście szpyreczki też się tam znajdowały. Chyba najlepsza część całego tego dania. To jedyny rodzaj makaronu jaki pamiętam z młodych lat. Oznaczał dla mnie albo brak czasu na gotownie albo pustą kieszeń przed wypłatą.
Przepis na makaron z semoliny i mąki ’00’
Już jako szef na Londyńskim Mayfair, musiałem zetknąć się z robieniem makaronu (pasty) własnoręcznie. Tak też się stało. Mimo iż tata robił często do rosołu makaron z mąki i jaj i wody, wałkował go cienko , rolował i siekał nożem, to wiedziałem że nie jest to najbardziej perfekcyjny przepis jaki możnaby zaserwować na Londyńskim Mayfair, zaraz koło Buckingham Palace gdzie pracuję jeszcze teraz , t.j w roku 2017.
Bardzo szybko nauczyłem się robić solidną, prostą i pyszną recepturę na pastę z semoliny i mąki ’00’. Nie od szefa w mojej restauracji ale od może znanego i Tobie , nauczyciela Jamiego Olivera -Gennaro Contaldo. Uwielbiam tego gościa. Jaką to on ma pasję do gotowania. Niesamowite. Ok. Ale tyle o nim. Wskoczmy do przepisu …
Składniki na Makaron z Semoliny i Mąki ’00’
150g mąki ’00’ (może być dobrej jakości mąka tortowa, zdaje egazmin bardzo dobrze)
50g semoliny dorobno mielonej
2 całe jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta soli
Wykonanie
Wszystkie składniki zagnieść razem. Jeżeli ciasto będzie za suche (gdyż jaja mogły być zbyt małe w stosunku do ilości mąki), można dodać odrobinę wody lub odrobinę rozkłóconego jaja. Ciasto zagniatać aż będzie aksamitnie delikatne. Zawinąć w folię i schować do lodówki na ok 1 godzinę (najlepiej). Przed wałkowaniem ciasta , zaleca się zagniść wykonane ciasto by je zmiękczyć co ułatwi wałkowanie.