Jakże pyszne i oczywiście mega ozdobne, dające się formować w różne kształty Tiule Waniliowe Jadalne (Classic Tuiles). Zrobisz je w kilka minut. Czas pieczenia to mniej niż 10 min w gorącym piecu. Polecam. Ozobią każdy deser a sam … niesamowity. Smakują doslownie jak wafelki do lodów, jakie znamy z dzieciństwa. Polecam spróbować.
Składniki na Wanitionwe Tiule Jadalne a la szef kuchni Seweryn Michota
- 3/4 szklanki cukru białego (im drobniejszy tym mniej się napracujesz)
- 4 białka z dużych jaj
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła ale w temperaturze pokojowej (może się już lekko ściąć , nic nie szkodzi)
- 1/2 szklanki mąki (nie kupuj takiej ze spulchniaczami bo tiule wyrosną i nie będą za bardzo chrupiące, zwykła mąka tortowa jest super)
- 1 łyzka ekstraktu waniliowego lub inny smak jak : cynamon, migdałowy , arakowy. Co ci się podoba i pasuje do danego deseru
Sposób wykonania Jadalnych Tiuli waniliowych do deserów
- Zmieszać białka z cukrem i ubić do rozpuszczenia cukru. Nie ubijamy jednak tak, aby stworzyć pianę. Właśnie odwrotnie. Ruchy dośc spokojne wystarczą.
- Dodać masło i poubijać dalej aż wszystko się ładnie połączy. Cukier nie powinien być wyczuwalny
- Dodać mąkę i waniliowy ekstrakt. Wymieszać dokładnie.
- Łyżeczkę masy rozsmarować na macie do pieczenia położonej na płaskiej, równej blaszce. Jeżeli nie mamy maty , to papier do pieczenia będzie super. Taki kawałek papieru mozna wykorzystać na 2 czy 3 porcje ciastek. Później polecam wymienić już przypieczony papier na nowy, gdzyż tiule waliniowe jadalne będą się do niego kleić.
- Ściągać Waniliowe Tiule Jadalne szpachelkiem i nadać im kształt. Ja nadaję większym tiulom krągły kształt na wałku do siasta , mniejszym na rączce tłuczka do mięsa. Bo 2-3 min tiule już są zimne i chrupiące. Ściągac ostrożnie !
Takie tiule wykonałem do ozdoby Sernika Truskawkowego z Malinami dla Agnieszki na urodziny