Do wielu potraw pasują całe ząbki czosnku, do innych posiekane ale do wielu potraw oraz marynat wolimy używać pasty z czosnku. Zobacz jak prosto wykonać pasę z czosnku jeżeli nie masz blendera lub masz zbyt małą ilość czosnku (2-3 ząbki) by ją wykonać przy użyciu blendera.
Wykonanie Pasty z Czosnku
Pastę z czosnku najłatwiej wykonać używając na początku obłej (tępej) strony nożna. Nóż najlepiej wybrać szeroki, duży i ciężki. Najlepiej aby obła strona noża była szeroka. Ułatwi to nam pracę.
Połóż na desce do krojenia ząbek czosnku, przekręć nóż tak jakbyś chciał/chciała kroić ząbek tępą stroną noża i zacznij go tak 'kroić’ . Zobaczysz, że gnieciesz czosnek zamiast roić plastry. O to nam chodzi. Wykonuj takie ruchy, aż 'skroisz’ cały ząbek. Możesz przejść do kolejnego ząbka jeżeli masz.
Jeżeli już cały czosnek jest 'pokrojony’ tępą stroną noża, to możesz użyć płasku nożna by rozgnieść zmiażdżony czosnek na jednolitą masę. Jeżeli uważasz konsystencja ci odpowiada. To możesz już użyć takiej pasty z czosnku na przykład do zrobienia marynaty do mięsa jak ja to zrobiłem w przypadku potrawki z indyka z warzywami . Taka pasta będzie się ładnie trzymała mięsa i nie odpadnie tak jak w przypadku, gdyby użyto posiekanego w kostkę czosnku.