Smacznie Jak w Domu – Seweryn Food Blog
  • Strona główna
  • Jedzenie
    • Dania Mięsne
    • Dania bez mięcha
    • Dania Rybne i Seafood
    • Desery
    • Makarony
    • Słone Menu
    • Słodkie Menu
    • Inne
  • Techniki
  • Blog
  • Kontakt
  • Newsletter

Pasta z Czosnku

1009

Do wielu potraw pasują całe ząbki czosnku, do innych posiekane ale do wielu potraw oraz marynat wolimy używać pasty z czosnku. Zobacz jak prosto wykonać pasę z czosnku jeżeli nie masz blendera lub masz zbyt małą ilość czosnku (2-3 ząbki) by ją wykonać przy użyciu blendera.

Wykonanie Pasty z Czosnku

Pastę z czosnku najłatwiej wykonać używając na początku obłej (tępej) strony nożna. Nóż najlepiej wybrać szeroki, duży i ciężki. Najlepiej aby obła strona noża była szeroka. Ułatwi to nam pracę.

Połóż na desce do krojenia ząbek czosnku, przekręć nóż tak jakbyś chciał/chciała kroić ząbek tępą stroną noża i zacznij go tak 'kroić’ . Zobaczysz, że gnieciesz czosnek zamiast roić plastry. O to nam chodzi. Wykonuj takie ruchy, aż 'skroisz’ cały ząbek. Możesz przejść do kolejnego ząbka jeżeli masz.

Jeżeli już cały czosnek jest 'pokrojony’ tępą stroną noża, to możesz użyć płasku nożna by rozgnieść zmiażdżony czosnek na jednolitą masę. Jeżeli uważasz konsystencja ci odpowiada. To możesz już użyć takiej pasty z czosnku na przykład do zrobienia marynaty do mięsa jak ja to zrobiłem w przypadku potrawki z indyka z warzywami . Taka pasta będzie się ładnie trzymała mięsa i nie odpadnie tak jak w przypadku, gdyby użyto posiekanego w kostkę czosnku.

brunoise-drobna-kostka-technika-siekania-krojenia
Preview Post

Brunoise (Drobna Kostka)

img

O Mnie

Heja. Mam na imię Seweryn i gotowanie to jedna z moich pasji. Pracuję jako szef kuchni w Londynie od 2005 roku. Lubię jeść a jak jem to smacznie. W potrawy wkładam serce i wierzę, że emocje można przekazać w jedzeniu ! Zapraszam do czytania mojego bloga oraz gotowaniu razem ze mną !
  • Most Views
  • Recent Posts
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on 16 marca, 201917 marca, 2019
15057
0
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on 17 marca, 201917 marca, 2019
11142
0
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on 27 grudnia, 20188 marca, 2019
10065
2
Makaron z Semoliny Przepis Seweryn

Swojski Makaron z Semoliny i Mąki ’00’

BySeweryn
on 5 grudnia, 201712 lutego, 2019
6711
0
smaczne ciasto marchewkowe przepis seweryn

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on 16 stycznia, 201814 marca, 2019
5763
0
burgery jagniece przepis

Burgery Jagnięce z Kozim Serem

cze 13, 2021
prosty i szybki ramen

Ramen

cze 13, 2021
sticky mieso a wtylu azjatyckim kleiste

Sticky mięso (Asian)

cze 13, 2021
Przepis na chrupiące gofry

Gofry

mar 08, 2021

Przepis na Tortille

sty 21, 2021

[instagram-feed num=8 cols=8 showfollow=false]

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2019