Ten tort makowy z Pomarańczami zrobiłem na Wigilię roku 2018. Spodziewalismy się kilku znajomych z pracy mojej żony Iwony. Jedna z koleżanek miała przynieść 2 ciasta, ale ja jak zwykle muszę mieć coś od siebie dla moich gości. Postanowiłem zrobić taki oto Tort Makowy z Pomarańczami. Nie jest trudny. Ja dałem radę a nie jestem cukiernikiem. Efekt końcowy był zdumiewający. Smak niesamowity. Polecam wykonać taki tort makowy a Twoi goście oniemieją z zachwytu.
Składniki na Tort Makowy z Pomarańczami
Spody Makowe to Tortu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 jajek
- 900g masy makowej (gotowej lub mielonej samemu)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie spodów makowych :
- Żółtka ubić na pusztysto i osobno unic białka na sztywno
- Masę makową wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia
- Masę z mąką wymieszać bardzo dokładnie z żółtkami a następnie z pianą z białek.
- Włożyć masę na 2 razy lub do 2 foremek o średnicy 22-24cm i piec przez 30 min we wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C piecu.
Masa do przełożenia tortu makowego
- 4 pomarańcze
- 1 galaretka pomarańczowa lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 ml gęstej śmietani (36% , nie może być kwaśna!)
- 350 serka philadelphia lub masy serowej na sernik lub serka mascarpone (ta opcja jest trochę droższa ale polecam)
- 5 łyżek cukru pudru
- ekstrakt z wanilii lub 1 opakowanie cukry waniliowego
- jeżeli masz to polecam 2 opakowania stabilizatora do śmietanki/kremu (śmietan-fix ?)
Wykonanie masy do przełożenia tortu makowego
- Z pomarańczy oddzielić jej segmenty (wykroić każdą cząstkę ale bez skórki i tych białych-gorzkich części miąższu) . Segmenty pokroić na 3-4 części. Zbieraj sok wyciekający przy wykrawaniu segmentów. Będzie potrzebny. Szkoda go marnować.
- Pocięte segmenty pomarańczy oraz sok gotować razem na niewielkim ogniu aby aby zredukować ilość soku do ok 2-3 łyzek. Płyn będzie potrzeby do rozpuszczenia w nim galaretki (lub zaciągnięcia go kartoflanką jezeli taką opcję wybierzesz z powodu braku galaretki). Polecam nie przypalić gdyż może pokazać się goryczka.
- Można teraz odstawić z ognia , wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić. Lub zaciągnąć pomarańcze kartoflakną rozpuszczoną koniecznie w zimnej wodzie (kilka łyżek wystarczy, byle rozpuścić mąkę ziemniaczaną)
- Śmietanę ubić na 3/4 sztywności z wybraną masą serową czy maskarpone jeżeli taki wybraliśmy. Pod koniec dodać cukier waniliowy/ekstrakt , cukier puder i stabilizator śmietany.
- Jeżeli spody makowe do tortu już wystygły, kładziemy pierwszy znich na spodzie (ja nasączam spody wódką z cytryną, możesz tak zrobić) , na ten spód makowy położyć 1/4 masy serowej ze śmietaną , na to całą ilość masy pomarańcze-galaretka (musi być zimna !!!) , znowu 1/3 masy serowej a na to ostatni – drugi blat/spód makowy. Wszystko posmarować dookoła i z wierzchu (lekko) pozostałą masą serowo-smietanową, wstawić do lodówki aż wszytsko zastygnie.
Polewa czekoladowa na tort makowy
- 100g czekolady gorzkiej
- 3 łyzki oleju
- 1 łyżka masła
Wykonanie polewy czekoladowej na tort makowy
- Czekoladę rozpuścić razem z olejem i masłem w misce (najlepiesz szklana) nad wrzącą wodą. Nie polecam rozpuszczania w garnku bezpośrednio na ogniu. Czekolada lubi się przysmażyć i nie jest to ładne. Schłodzone ciasto polać przestudzoną (ale nie do końca bo czekolada zwiąże) czokoladową polewą.
Ozdobienie Tortu Makowego z Pomarańczami
Ja schłodzony tort makowy , już polany czekoladą , ozdobilem płatkami migdałowymi. Przykładałem je garsciami do boku tortu. To co spadło zbierałem i przyklejałem w miejsce obok poprzedniego aż udało mi się ozdobić tort dookoła. Na polewie czekoladowej rozsypałem nierównomiernie kandyzowane cząstki skórki pomarańczowej , ułożyłem maliny i posypałem cukrem pudrem. Taki tort wytrzyma w lodówce kilka dni. Polecam.
Zainspirowałem się przepisem https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tort-makowy-z-pomaranczami
Wyglada apetycznie. Na sama mysl jest mi słodko. Świetnie ulożone warstwy. Nie powstydzila by sie zadna jubilatka na imprezie okolicznosciowej.
haha dzięki , Serio … polecam zrobić.