Smacznie Jak w Domu – Seweryn Food Blog
  • Strona główna
  • Jedzenie
    • Dania Mięsne
    • Dania bez mięcha
    • Dania Rybne i Seafood
    • Desery
    • Makarony
    • Słone Menu
    • Słodkie Menu
    • Inne
  • Techniki
  • Blog
  • Kontakt
  • Newsletter
Inne ,  Różne ,  Słone Menu ,  Uncategorized

Przepis na Tortille

BySeweryn
on 21 stycznia, 20219 lutego, 2021
2531
0

Faktem jest, że można kupić gotowe wrapy aka tortille w sklepie. Ale jak one smakują ? Nie są jakieś złe ale przypominają raczej kawałek dobrze wygarbowanej skóry jenota, cienkiego kartonu czy skaju z siedzeń „małego” Fiata. Oczywiście żartuję. Sam takie jadam ale trzeba wiedzieć jak je przygotować. Ja jednak robię własne. Takie grubsze i smakujące piecem. Zobacz mój przepis na tortille czy tak zwane potocznie wrapy aka rollo

Przepis na Tortille – domowe wrapy

Przepis na 6 tortilli średniego rozmiaru (ok 20 cm)

Składniki na domowe tortille :

  • 300g mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3.5 łyżki oliwy , oleju lub innego tłuszczu
  •  120-150 ml ciepłego mleka lub wody

Sposób wykonania domowych tortilli

  1. Wymieszać suche składniki
  2. Dodać olej
  3. Wlać mleko / wodę i zagnieść ciasto. Zagniatać przez ok 10 min aż będzie delikatne. Jeżeli jest za mokre to opruszyć mąką i dalej zagniatać do uzyskania gładkiej tekstury. Czasem warto rozpłaszczyć ciasto i dodać 1 łyżeczkę oleju. Dalsze zagniatanie powinno nadać wymaganą gładkość ciasta. Ważne aby ciasto się nie kleiło do rąk czy stołu. Nie może być twarde jak skała.
  4. Wyciąć z ciasta 6 równych części i uformować z nich równe, gładkie kulki.
  5. Kulki przykryć ręcznikiem i odłożyć na 20 min do „garowania”
  6. Rozgrzać żeliwną patelnię. Jeżeli nie mamy to może być taka zwykła. Potrzeba jest wysoka temperatura zanim położymy na patelni tortille. Teflonowa nie lubi wysokich temperatur ale jeżeli chcemy i potrafimy dobrze kontrolować punkt przegrzania się patelni to można to wykonać i na teflonie. Byle nie żywić się czymś co ma w sobie gazy powstałe przy spalaniu teflonu.
  7. Wziąć 1 kulkę ciasta , najlepiej położyć na dużym kawałku papieru do pieczenia i rozwałkować. Można rozwałkować bardzo cienko. Tortilla i tak wyrośnie min 2-3 razy gdyż ma w sobie proszek do pieczenia.
  8. Posmarować tortille na wierchu oliwą (lub olejem). Dość solidnie. I położyć na rozgrzaną patelnię) Po chwili powinny pojawiać się na powierzchni pęcherzyki powietrza zamknięte wewnątrz tortilli. To znak, że wszystko jest ok i można za chwilę przełożyć tortille na drugą stronę. Drugą stronkę pieczemy chwilę gdyż tortilla powinna już być e 3/4 upieczona przed przekręceniem jej na drugą stronę.
  9. Możemy zacząć wałkować kolejny placek tortilli ale uważajmy by nie spalić poprzedniej.
  10. Nie polecam trzymać ich długo na patelni. Będą twarde i suche. patelnia jednak musi być mocno rozgrzana. Niska temperatura także może spowodować, że  domowa tortilla będzie twarda.
  11. Smaczengo !!!

Tags: domowe, łatwy przepis, tortilla, wrap
Przepis na Bajgle z Soloną wołowiną musztardą i piklami - łatwy koszerny
Preview Post

Przepis na bajgle - Prosty

Przepis na chrupiące gofry
Next Post

Gofry

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

You may also like

post-image
Dania Mięsne ,  Inne ,  Różne ,  Słone Menu

Przepis na bajgle – Prosty

BySeweryn
on 24 sierpnia, 202021 stycznia, 2021
3763
0
post-image
Inne ,  Słodkie Menu

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

BySeweryn
on 12 sierpnia, 202012 sierpnia, 2020
2956
0
post-image
Inne ,  Kuchnia Indyjska

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on 16 marca, 201917 marca, 2019
15055
0
post-image
Dania bez mięcha ,  Desery ,  Różne ,  Słone Menu

Pancakes (Naleśniki Amerykańskie)

BySeweryn
on 30 kwietnia, 201930 kwietnia, 2019
3402
0
img

O Mnie

Heja. Mam na imię Seweryn i gotowanie to jedna z moich pasji. Pracuję jako szef kuchni w Londynie od 2005 roku. Lubię jeść a jak jem to smacznie. W potrawy wkładam serce i wierzę, że emocje można przekazać w jedzeniu ! Zapraszam do czytania mojego bloga oraz gotowaniu razem ze mną !
  • Most Views
  • Recent Posts
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on 16 marca, 201917 marca, 2019
15055
0
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on 17 marca, 201917 marca, 2019
11142
0
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on 27 grudnia, 20188 marca, 2019
10065
2
Makaron z Semoliny Przepis Seweryn

Swojski Makaron z Semoliny i Mąki ’00’

BySeweryn
on 5 grudnia, 201712 lutego, 2019
6711
0
smaczne ciasto marchewkowe przepis seweryn

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on 16 stycznia, 201814 marca, 2019
5762
0
burgery jagniece przepis

Burgery Jagnięce z Kozim Serem

cze 13, 2021
prosty i szybki ramen

Ramen

cze 13, 2021
sticky mieso a wtylu azjatyckim kleiste

Sticky mięso (Asian)

cze 13, 2021
Przepis na chrupiące gofry

Gofry

mar 08, 2021

Przepis na Tortille

sty 21, 2021

[instagram-feed num=8 cols=8 showfollow=false]

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2019