Witma ! Chciałbym przedstawić Tobie przepis na moje, chyba ulubione ciasto. Tym razem jest to Ciasto Marchewkowe z Kardamonem. Po raz pierwszy to ciasto robiłem jakoś w 2006 roku. Smakowało mi bardzo . Nie jest to dokładnie takie samo ciasto marchewkowe jakie może znasz ze sklpeu. Jest o wiele lepsze. Musisz je zrobić choć raz i pokochasz je.
Składniki na Ciasto Marchewkowe z Kardamonem
1.5 kubka białego cukru (używam 'kubka’ jako miary [cup] gdyż w takich miarach najczęściej mierzę składniki do pieczenia)
0.5 kubka brązowego cukru
4 Jajka
1.5 kubka oleju
3 kubki startej na tarce (grube oczka) marchwi
2.5 kubka mąki (ja używam tortowej)
1.5 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0.2 łyżeczki startych goździków
0.5 łyżeczki startego kardamonu
1.25 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki soli
Przepis na Ciasto Marchewkowe z Kardamonem
Wykonanie jest na prawdę proste. Nie trzeba to tego żadnych umiejętności. Ważne jednak by przestrzegać określonych ilości produktów. Znam dziewczyny, które dają coś ekstra (na przykład białka jaj choć nie ma ich w przepisie) bo szkoda żeby się zmarnowały. Zgroza !
- Cukier (biały i brązowy) i całe jaja wymieszać na puszystą masę w mikserze (lub ręcznie jak ktoś lubi być 100% Organic hahah )
- Mieszając cały czas dodawać powoli cały olej aż powstanie jednolita masa
- Dodać starta marchewkę (całą) , Wymieszać.
- Dodać 2.5 kubka mąki . Lepiej robić to stopniowo by wyeliminować tzw 'kluski’
- Dodać przyprawy. Wymieszać.
- Dodać proszek do pieczenia, sodę i sól i bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia (dzięki papierowi nic nie przyklei się do blachy i będzie można ładnie wyciągnąć całe, nienaruszone ciasto do dekoracji)
- Piec ok 30-40 min w piecu z termoobiegiem (jezeli masz) ustawionym na 175 stopni
- Po upieczeniu dać ciastu odpocząć 10-15 min i wyłożyć je 'do góry dnem’ na kratkę do studzenia (jezeli masz taką). Dzięki kratce ciasto się nie 'spoci’ od spodu i pooddycha.
- Po ostudzeniu można ciasto dekorować polewą do ciasta marchewkowego .
Fotki przepisu na moim Instagramie. Nawet Matero Brunetti z Masterchefa PL lubi to foto 🙂