Smacznie Jak w Domu – Seweryn Food Blog
  • Strona główna
  • Jedzenie
    • Dania Mięsne
    • Dania bez mięcha
    • Dania Rybne i Seafood
    • Desery
    • Makarony
    • Słone Menu
    • Słodkie Menu
    • Inne
  • Techniki
  • Blog
  • Kontakt
  • Newsletter
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy
Inne ,  Kuchnia Indyjska

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on 16 marca, 201917 marca, 2019
15057
0

Naan to jeden z najsmaczniejszych a może i najsmaczniejszy chleb jaki jadłem. Chleb Naan z czosnkiem i kolendrą (Garlic Naan) , taki dobrze wykonany, zawsze odbiera mi mowę i nie mam słów by opisać jak smakuje. Teraz ciężko jest znaleźć dobry chleb i chyba łatwiej jest zrobić własny. Nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wyszukanych składników. Zobacz mój dobry przepis na Chlebek Naan z patelni.

Chlebki Naan bez Pieca Tandori ? Chlebki Naan z Patelni a’la Szef Seweryn

Oryginalne Chlebki Naan (Naan Breads) piecze się na ściankach , super gorącego pieca tandori. Ale jak wtedy zrobić chleb Naan bez pieca tandori w domu ? Można do tego użyć patelni. Tak ! Patelni. Piekarnik będzie zbyt chłodny, chyba że użyjesz gorącej blachy lub kamienia by otrzymać chrupiący spód chlebków Naan. Poniżej zobaczysz na czym polega pieczenie chlebków Naan w piecu Tandori. Przykleja się je w bardzo gorącym piecu (średnio 480 stopni C). Takiej temperatury nie otrzymasz w domowym lub nawet klasycznym komercyjnym piecu.

Chlebki Naan z Patelni (Piec Tandori)
Chlebki Naan w piecu tandori.

Składniki na Chlebki Naan z Patelni (Naan Breads)

Zaczyn:

  • 1 łyżeczka sproszkowanych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 ml (1/4 kubka) wody

Pozostałe:

  • 180g (1.5 kubka) mąki pszennej
  • 4 łyżki jogurtu zwykłego (ja użyłem śmietany 18% z powodu braku jogurtu i także się udało. Trzeba było jedynie dodać ekstra 2 łyżki wody do ciasta, gdyż śmietana mniej wiąże ciasto w tej samej objętości co jogurt)
  • 1 łyżka oleju/oliwy (lepsza)

Wykonanie Chlebków Naan z Patelni

  1. Na początku wykonaj zaczyn drożdżowy. Zmieszaj składniki na zaczyn dokładnie i odstaw na chwilę aż wszystko się dobrze rozpuści.
  2. Mąkę, jogurt i olej wymieszaj dokładnie w misce.
  3. Dodaj do tego zaczyn i wyrób ciasto na początku w misce a jak już się zwiąże to dokończ na stole/stolnicy. Ciasto powinno być gładkie. 5-8 min wyrabiania powinno dać dobry rezultat. Gdyby ciasto było zbyt mokre, dodaj 1-2 łyżki mąki. Ale rób to stopniowo. Suche ciasto nie rośnie tak dobrze i chlebki Naan mogą być bardzo twarde lub 'gumiaste’.
  4. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, nasmaruj oliwą, włóż do czystej miski , przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

ciasto na chlebki naan

Pieczenie chlebów Naan na patelni

  1. Wyrośnięte ciasto wyrób delikatnie przez 2 minuty. Nie szlej jednak. Nie można ciasta 'zamęczyć’ 🙂
  2. Podziel na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę zawijając brzegi do środka jak przy masie na pizzę. To najlepszy sposób na otrzymanie jednolitej kulki.
  3. Mocno nagrzej patelnię. Najlepiej taką bez teflonu. Ja mam żeliwną. Dobrze trzyma temperaturę. Może być teflonowa, ale ja osobiście nie lubię grzać mocno teflonu. Patelnia się niszczy i może to być w sumie mało zdrowe. To już Twój wybór.
  4. Weź jedną kulkę ciasta i rozgnieć ją czubkami palców jednej lub dwóch dłoni na płasko. Nie rób tego całą – płaską dłonią. Naan nie ma płaskiej struktury, Te zagłębienia mają swój urok i w sumie smak. W miejscu nacisku ciasto jest cienkie i bardziej chrupiące. A chrupkość w chlebkach Naan jest ważna !
  5. Posmaruj jedną stronę uformowanego chlebka Naan wodą i tą właśnie stroną połóż na gorącej patelni. Po 1-2 minutach, powinieneś widzieć jak ciasto zaczyna tworzyć bąble. To dobry znak.
  6. Możesz teraz posypać górną stronę chlebka Naan posiekanym drobno czosnkiem jeżeli chcesz mieć Czosnkowe Chlebki Naan. Ale to już opcja dla ciebie.
  7. Gdy spód jest brązowy, możesz odwrócić chlebek i podpiec drugą stronę. Lub jeżeli masz odpowiednią patelnię i namoczyłeś Naan przed pieczeniem , możesz odwrócić patelnię chlebkiem do płomienia. Potrzymać tak kilka minut (2-3) aż strona wierzchnia się podpiecze. Taki sposób jest najlepszy ale nie jest on łatwy. Uważaj aby się nie oparzyć !
  8. Gdy chlebek Naan jest gotowy, możesz zdjąć go z patelni i najlepiej położyć na rack aby para wydostająca się spod spodu nie zmiękczyła skórki.
  9. Naan można polać oliwą , rozsmarować ją dłonią lub pędzelkiem , posypać czosnkiem i posiekaną kolendrą. Smacznego !!
Chlebek Naan z Patelni - pieczenie w domu bez pieca Tandori
Tak wygląda mój Naan po przewróceniu podczas pieczenia.

 

Tags: chleb, food, indian, indian food, indyjskie, kolendra, mąka, naan, pieczenie, pieczywo
Panna Cotta z Sosem Malinowym
Preview Post

Panna Cotta z Sosem Malinowym

Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny
Next Post

Sambar - Indyjska zupa z Soczewicy

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

You may also like

post-image
Dania Mięsne ,  Inne ,  Różne ,  Słone Menu

Przepis na bajgle – Prosty

BySeweryn
on 24 sierpnia, 202021 stycznia, 2021
3763
0
post-image
Inne ,  Kuchnia Indyjska ,  Słone Menu

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on 17 marca, 201917 marca, 2019
11142
0
post-image
Inne ,  Słodkie Menu

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

BySeweryn
on 12 sierpnia, 202012 sierpnia, 2020
2956
0
post-image
Inne ,  Różne ,  Słone Menu ,  Uncategorized

Przepis na Tortille

BySeweryn
on 21 stycznia, 20219 lutego, 2021
2531
0
img

O Mnie

Heja. Mam na imię Seweryn i gotowanie to jedna z moich pasji. Pracuję jako szef kuchni w Londynie od 2005 roku. Lubię jeść a jak jem to smacznie. W potrawy wkładam serce i wierzę, że emocje można przekazać w jedzeniu ! Zapraszam do czytania mojego bloga oraz gotowaniu razem ze mną !
  • Most Views
  • Recent Posts
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on 16 marca, 201917 marca, 2019
15057
0
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on 17 marca, 201917 marca, 2019
11142
0
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on 27 grudnia, 20188 marca, 2019
10065
2
Makaron z Semoliny Przepis Seweryn

Swojski Makaron z Semoliny i Mąki ’00’

BySeweryn
on 5 grudnia, 201712 lutego, 2019
6711
0
smaczne ciasto marchewkowe przepis seweryn

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on 16 stycznia, 201814 marca, 2019
5763
0
burgery jagniece przepis

Burgery Jagnięce z Kozim Serem

cze 13, 2021
prosty i szybki ramen

Ramen

cze 13, 2021
sticky mieso a wtylu azjatyckim kleiste

Sticky mięso (Asian)

cze 13, 2021
Przepis na chrupiące gofry

Gofry

mar 08, 2021

Przepis na Tortille

sty 21, 2021

[instagram-feed num=8 cols=8 showfollow=false]

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2019