Kleiste mięso w stylu azjatyckim. Bardzo proste w wykonaniu. Zajmuje kilka chwil jeżeli chesz zrobić je dobrze. Nie polecam dróg na skróty. Pasuje do białego ryżu basmati czy noodli.
Składniki
- 0.5 kg mięsa, Może być to kurczak (udka, nie polecam piersi, jest sucha), wieprzowina (schab) czy wołowina
- 2 papryczki chilli
- główka czosnku
- imbir – 2 kawałki wielkości kciuka
- pęczek 'zielonej cebulki’ aka szczupioru (nieprzerośniętego)
- sos sojowy
- ocet
- wino (mirin , wino ryżowe lub zwykłe białe półwytrawne)
- cukier
- sól
- ziarna sezamu
- biały pieprz
- bulion drobiopwy (1/4 szklanki – może być delikatny z kostki lub rosół jeżeli masz)
-
Przygotowanie mięsa
– mięso pokroić na wąskie paski, ok 1cm grubości. Do mięsa przecisnąć 2 ząbki czosnku. Dodać 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyzki białego wina, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Wymieszać dokładanie i odstawić do lodówki na ok 2h jeżeli jest to mozliwe. Soda zmiękczy mięso. Nie martw sie, nie wyczujesz jej w jedzeniu.
– w misce wymieszać ¼ szklanki mąki i ¾ szklanki kartoflanki. Dodać pół łyżeczki białego pieprzu (opcjonalnie) i ½ łyżeczko soli. Dobrze wymieszać suche składniki. Wyjąć wcześniej przygotowane mięso i wlać do mąki i kartoflanki trochę zalewy z mięsa . Wymieszaj to aby powtsało trochę grudek. Będzie to dobrze wyglądać na mięsie oraz nada dodatkowej, chrupkiej pwierzchni do mięsa. Jest to opcjonalne więc jeżeli nie wiesz co robisz to nie trudź się, Masa nadal musi być sucha i sypka. W żadnym prztpadku nie może być to ‘błotko’.
– czas rozgrzać olej. Na woka (najlepiej) lub do szerokiego garnka wlej dośc sporo oleju. Mięso powinno swobodnie w nim pływac całkiem zanurzone. Otaczaj mięso w miksie mąki i kartoflaki. Pokryj je dobrze i dociskaj dłownią aby pokryć całe mięso. Gdy olej będzie już gorący (ok 170 stopni), włóż do niego mięso. Myślę, że 5-6 kawałków mięsa na raz powinno wystarczyć. Nie możesz schłodzić oleju bo mięso nasiąknie tłuszczem i nie będzie chrupkie. Podsmaż mięso aż będzie trochę chrupiące. Będziesz je smarzył jeszczcze 1 raz aby nadać ekstra chrupkości. Usmaż całe mięso i za każdym razem odkładaj je na sitko aby ociekało z tłuszczu. To spowoduje, że panierka nie rozmoknie a bęzie chrupiąca. Usmarz mięso raz jeszcze aż będzie bardziej chrupiące. Nie przesadzaj by go nie przesuszyć.
– Odstaw mięso na sito do ociekania i suszenia. Czas przygotować sos.
-
Przygotowanie sosu
– wymieszaj ½ szklanki sosu sojowego, ¼ szklanki wina (najlepiej ryżowe, ale białe – półwytrawne starczy, jeżeli nie chcesz inwestować w ten składnik a wiele on nie zmieni w daniu) i ¼ szklanki octu. 1/4 szklanki bulionu drobiowego. Dodaj to tego 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego z trzciny) . Przygotuj w szklance zimną wodę z 1 łyżką kartoflanki do zaciągnięcia sosu.
– Posiekaj drobno 5 ząkków czosnku i kawałek imbiru wielkości 2 kciuków. Pokrój naplasterki 2 papryczki chilli i pęczek szczupioru na kawałki ok 4 cm długośći. Podsmaż czosnek i imbir. Dodaj chili i wlej sos (bez kartoflanki! na to będzie czas za chwilę!). Zagotuj sos i teraz wlej wodę z kartoflanką. Najpierw połowę i zobacz jak gęsty będzie sos. Jeżeli wystarczy ci taka konsystencja to nie dodawaj reszty. Sos powinien mieć konsystencję miodu. Dodaj teraz mięso i szczypior. Wymieszaj tak aby sos pokrył mięso. Powinno się już ładnie błyszczeć i wyglądać na ‘sticky’ (klejące). Serwuj z noodlami lub ryżem. Przed podaniem, już na talerzu posyp mięso ziarenkami białego sezamu.
* co do soli. Nie polecam mocno solić dania. Sos sojowy jest dość słony. Podczas gotowania zredukujesz go dodatkowo co wzmocni jego słony smak.