Takie bajgle to nie byle co. Można kupić jednego i zajadać się. Nie wyjdzie to tanio ani często. Robienie samemu solonej wołowiny to temat na inny przepis. Tutaj skupimy się na samych bajglach. Możesz je zjeść z czym ci się podoba. Stek czy wędzony łosoś i twarożkiem będą mega smaczne z takim bajglem. Zobacz więc mój wypróbowany przepis na bajgle do solonej wołowiny z piklami.
Przepis na Bajgle do Solonej Wołowiny Musztardy i Pikli
Składniki na Bajgle do Solonej Wołowiny Musztardy i Pikli:
- 3.5 kubka mąki (powinna być taka na chleb, ja użyłem pszennej typu 500)
- 1.5 kubka wody (ciepła)
- 2 łyżeczki drożdży w proszku (lub odpowiednik świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, dla puszystości)
Wykonanie przepisu na Bajgle do Solonej Wołowiny Musztardy i Pikli
- 1 kubek mąki wymieszać z drożdżami i cukrem , dolać całą wodę , wymieszać , nakryć folią i czekać 3-40 min aż drożdże zaczną pracować
- Dodać pozostałą mąkę , sól i proszek do pieczenia i wyrobić na gładkie ciasto (może być w maszynie lub ręcznie)
- Zrobić z ciasta kulę, naoliwić delikatnie dookoła , włożyć do miski , nakryć ścierką, wstawić w ciemne oraz ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2h aż ciasto podwoi swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto spłaszczyć , pokroić równo na 6 kawałków z których uformować równe kulki, przykryć i pozostawić na 15 min aż ciasto odpocznie.
- W tym czasie zagotować w garnku wodę.
- W każdej kulce ciasta zrobić palcem dziurkę i powiększyć ją obracając ciasto w dłoni.
- Uformowane bajgle kłaść na wrzątek. Woda nie powinna się mocno gotować lecz delikatnie wrzeć.
- Gotować bajgle po 1 min z każdej strony. Wyciągać i odsączone z wody kłaść na blaszkę do pieczenia
- Posmarować każdy bajgiel rozmąconym jajkiem, opcjonalnie posypać makiem, sezamem czy solą
- Piec 20 min w 200 stopniach C
- Gotowe !