Burger powinien być podany ze słodkawą bułką. Najlepiej żeby miała ona sezam. To taki klasyk. Długo „bałem się” podejść do tematu. Pieczywo nie jest najłatwiejszą rzeczą do przygotowania. Jeżeli boisz się jak ja, to zrób ten prosty przepis na bułki do burgerów z sezamem. Ciasto wykonasz dosłownie w 10 min ( z wykorzystaniem maszyny ) . Wyrośnięcie to min 2 godziny a pieczenie to 20 min. Te bułki do burgerów z sezamem są bardzo dobre i proste. Zapraszam do przepisu na moje bułki do burgerów z sezamem (słodkie)
Składniki na Bułki do Burgerów z Sezamem – 6 sztuk
- 463 g mąki pszennej (typ 500)
- 220 ml wody
- 14g drożdży w proszku
- 30g cukru
- 9g soli
- 40g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 40g mleka w proszku
Wykonanie
- wymieszać suche składniki
- dodać mokre
- wyrobić ciasto aż będzie delikatne i praktycznie nie klejące się do rąk
- uformować z ciasta kulkę , naoliwić dookoła , włożyć do czystej i przykrytej miski na min 2h do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu spłaszczyć ciasto na kształt prostokąta
- podzielić nożem na 6 równych części , uformować kulki. Nie powinny mieć pęknięć gdyż podczas pieczenia w tych miejscach bułki pękną
- piec w 215 stopniach przez 20 min