Heja ! Super doby przepis na Ciasto na Pizze – Cienkie implementujące suche drożdże. Takie, suche drożdże (granulowane) to najbardziej popularna odmiana tego produktu do spulchnianai ciasta na cienką pizzę w UK. Nie wiem nawet, czy widziałem tutaj rodzime „mokre” aka naturalne drożdże. Jedynie w polskim sklepie. Ten przepis na cienkie ciasto na pizzę zawsze się udaje. Wykonaj go z sercem a będzie jeszcze lepsze niż moje ! Zobacz poniżej ten łatwy przepis na Ciasto na pizzę (Cienkie) wykorzystujące suche drożdże.
Składniki na Ciasto na Pizzę Cienkie (Suche Drożdże)
- 0.5 litra ciepłej wody
- 2.5g suchych drożdży
- 5g miodu
- 12g soli
- 25g oliwy z oliwek
- 750g mąki pszennej
Wykonanie Ciasta na Pizzę Cienkie (Suche Drożdże)
- W całości wody rozpuscić drożdzę oraz miód. Muszą się dokładnie rozpuścić.
- 3/4 ilości mąki wymieszaj dokładnie w misce z wodą z drożdżami i miodem. Masa nie będzie sztywna. Nie mawrtw się. Przykryj miskę z masą ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Po godzinie ciasto lekko wyrośnie. Teraz dodajemy do tej masy pozostała mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ponownie aż ładnie odklei się od rąk. Jak na drożdżówkę.
- Formujemy kulkę, smarujemy ją z wierzchu delikatnie oliwą. Przekładamy do czystej miski i przykrywamy ciaso dokładnie (!) folią spożywczą w tzw 'kontakcie’. Folia musi dotykać ciasta aby nie wysychało.
- Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia
- Ciasto jest gotowe. Można je dzielić na mniejsze części i formować z nich pizze … ale UWAGA !!! Nie wyrabiamy już ciasta ! Część wierzchnia ciasto po wyrośnięciu zawsze (!) powinna być na wierzchu kulki gotowej do formowania pizzy. Jeżeli zagnieciesz … trudno … to nie koniec świata. Ale staraj się tak robić by wierzchnia część ciasta, którą smarowałeś/smarowałaś oliwą była zawsze na wierzchu ok ?
- Można formować pizze. Z takiej ilości powinny wyjść 3 duże pizze
Brakuje co dzalej zrobić z tym ciastem na pizzę.
Pozdrawiam
Zuzanna
To w sumie był koniec. Ale dodałem, żę można już formować pizze. Powinny wyjść 3 cienkie … lub 2 troszkę grubsze. Zależnie od umiejętności rozciągania ciasta. Pozdrawiam. Seweryn