Gołąbki to klasyczne danie serwowane praktycznie w każdym polskim domu. Mało kto lubi je zawijać a część z nas nie ma pojęcia jak się za to zabrać. Gdy mam mało kapusty lub gdy jest malutka i nie jest warto bawić się w zawijanie, robię Gołąbki z Blachy. Składniki są identyczne jak na gołąbki zawijane, lecz układam mięso i kapustę warstwami na blaszcze, polewam posiekanymi pomidorami z puszki i zapiekam w piecu. Są tak samo smaczne jak te zawijane i maja dożo mięcha, co jest chyba plusem. Oczywiście możesz dać więcej warstw kapusty jeżeli opcja mięsna ci nie pasuje.
Gołąbki z Blachy Składniki
- 1.5kg mięso mielone wieprzowe (mielone na grubych oczkach)
- 3 jaja
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 1/3 pęczka kopru świeżego
- 1 główka kapusty (średnia wielkość)
Przepis na Gołąbki z Blachy
- Masa mięsna : mięso mielone wymieszać z posiekaną drobno cebulą, jajkami i przyprawić do smaku. Ja dodaję do masy posiekany koperek. Posolić dość obficie, gdyż kapusta nie będzie solona i trzeba wyrównać jej (soli) brak w kapuście.
- Kapustę sparzyć by zmiękczyć liście. Oddzielić liście, wyciąć twarde części z liści i wyłożyć nimi dno blaszki. 2 warstwy będą wystarczające.
- Na liście kapusty wyłożyć 1cm warstwę mięsa , przełożyć liśćmi kapusty , posypać lekko koperkiem i robić tak aż zużyjemy mięso. Warstwa wierzchnia powinna zawierać kapustę.
- Na wierzchnią warstwę (kapustę) wylewamy puszkę lub dwie posiekanych pomidorów, solimy , dajemy pieprzy i posypujemy cukrem. Cukier wyrówna kwasowość pomidorów.
- Wstawiamy do pieca na 160 C na ok 1.5 godziny. Czekamy aż kapusta zmięknie. Podkręcamy temperaturę na 200 C tak aby zapiec lekko wierzch naszych gołąbków z pieca
Kilka Zdjęć Gołąbków z Blachy a’la Seweryn
Własnie takiego przepisu szukałam 🙂 Lasagne z gołąbków 🙂