Smacznie Jak w Domu – Seweryn Food Blog
  • Strona główna
  • Jedzenie
    • Dania Mięsne
    • Dania bez mięcha
    • Dania Rybne i Seafood
    • Desery
    • Makarony
    • Słone Menu
    • Słodkie Menu
    • Inne
  • Techniki
  • Blog
  • Kontakt
  • Newsletter
Muffinki Marchewkowe Przepis - Carrot cake muffins
Ciasta ,  Desery ,  Różne

Muffinki Marchewkowe (Carrot Cake Muffins)

BySeweryn
on 24 grudnia, 201924 grudnia, 2019
2752
0

Ciasto marchewkowe może się nam wydawać przynajmniej dziwne. Chyba tak samo jak ciasto z kaszą gryczaną, jęczmienną lub nie daj Boże brownie czekoladowe z prażonej gryczanej. Jadłem i robiłem w sumie każde z nich i co jedno to lepsze. Dziś przedstawię Tobie szybki i łatwy przepis na Muffinki Marchewkowe aka Carrot Cake Muffins.

Muffinki Marchewkowe

Nie chcę (choć lubię)  rozpisywać się nad przepisami i ich historiami bo w sumie nikt tego nie chce czytać. Postaram się opisać wszystko tak, abyś wykonał(a) przepis szybko, bezboleśnie i za pierwszym razem. Pamiętaj tylko o jednym : ciasta (ogólnie słodycze) to nie sos i „pyry” z buraczkami we wtorkowy wieczór w stylu „na szybko”. Tu trzeba trzymać się miar i techniki. Kolejność jest przeważnie dość ważna. Ucieranie cukru z masłem czy zasada „suche do mokrego” to podstawy. Dotyczy to także przepisu na muffinki marchewkowe znane także jako Carrot Carke Muffins. Acha … piekarnik to nie Insta czy Fejs … nie otwierasz go co 3 minuty. Nie trzaskasz drzwiczkami . Po prostu patrzysz się przez okienko i podziwiasz swoje cudeńka.

Składniki na Muffinki Marchewkowe

  • 4 jajka
  • 300 g brązowego cukru (najlepiej, ja używam biały jak do sklepu „daleko”)
  • 250ml oleju (taki bez smaku oczywiście)
  • 260g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kardamonu (choć mogą być przyprawy do piernika lub tylko cynamon)
  • 380g startej (najlepiej drobno) marchewki

Przepis na Muffinki Marchewkowe

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 C (ja mam termoobieg włączony)
  • Ubić delikatnie jajka
  • Dodać do jaj cukier i ubić aż cukier się rozpuści (im bardziej tym lepiej , choć piana nie musi być sztywna)
  • Teraz dodawać powoli olej i ubijać. Wyjdzie coś podobnego do konsystencji majonezu.
  • Dodajemy suche składniki. Marchew zostaje na koniec.
  • Gdy mąka, oraz suche składniki są już dobrze wymieszane i nie ma grudek ..
  • Dodajemy marchew i mieszamy dokładnie
  • Ciasto jest gotowe … przygotowujemy formę oraz papierki do muffin
  • Nakładamy ciasto. 3/4 formy aby były dość niskie (jak moje na foto) lub praktycznie do pełna jeżeli chcemy aby wystawały poza formę po upieczeniu.
  • Pieczemy 15-20 min. Sprawdzamy oczywiście wbijając patyczek lub nożyk . Musi być suchy.

Przepis na lukier do Muffinek Marchewkowych

  • Cukier puder
  • 1 pomarańcza
  • zest (starta skórka) z 1 pomarańczy
  • dodatkowo : ja daję trochę kardamonu do smaku

Wykonanie lukru do Muffin Marchewkowych

Do soku z jednej pomarańczy powoli wsypujemy cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Coś jak gęsta śmietana. Jeżeli będzie rzadki to nam spłynie. Dodajemy zest z pomarańczy i kardamon (jeżeli mamy i chcemy go dodać).

Czekamy aż muffiny marchewkowe będą całkowicie zimne ( Nie polecam wstawiania ich do lodówki. Mogą opaść. ) i maczamy je w lukrze.

Tip: Ja do lukru często dodaję ser mascarpone. Trzeba uważać aby się nie „rozjechał” ale smak jest super.

Tags: cup cakes, marchew, muffins, muffiny, pomarańcza
Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem i Śliwką
Preview Post

Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)
Next Post

Bułki do Burgerów z Sezamem (słodkie)

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

You may also like

post-image
Ciasta ,  Desery

Waniliowe Racuchy z Jabłkami

BySeweryn
on 16 września, 201824 kwietnia, 2020
1755
0
post-image
Ciasta ,  Desery

Sernik Mango Bez Pieczenia

BySeweryn
on 18 lipca, 201814 marca, 2019
3988
0
post-image
Ciasta ,  Desery

Waniliowe Tiule Jadalne – Chrupiące ciasteczka ozdobne

BySeweryn
on 12 lutego, 201914 marca, 2019
2420
0
post-image
Ciasta ,  Desery

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on 16 stycznia, 201814 marca, 2019
5762
0
img

O Mnie

Heja. Mam na imię Seweryn i gotowanie to jedna z moich pasji. Pracuję jako szef kuchni w Londynie od 2005 roku. Lubię jeść a jak jem to smacznie. W potrawy wkładam serce i wierzę, że emocje można przekazać w jedzeniu ! Zapraszam do czytania mojego bloga oraz gotowaniu razem ze mną !
  • Most Views
  • Recent Posts
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on 16 marca, 201917 marca, 2019
15055
0
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on 17 marca, 201917 marca, 2019
11142
0
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on 27 grudnia, 20188 marca, 2019
10065
2
Makaron z Semoliny Przepis Seweryn

Swojski Makaron z Semoliny i Mąki ’00’

BySeweryn
on 5 grudnia, 201712 lutego, 2019
6711
0
smaczne ciasto marchewkowe przepis seweryn

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on 16 stycznia, 201814 marca, 2019
5762
0
burgery jagniece przepis

Burgery Jagnięce z Kozim Serem

cze 13, 2021
prosty i szybki ramen

Ramen

cze 13, 2021
sticky mieso a wtylu azjatyckim kleiste

Sticky mięso (Asian)

cze 13, 2021
Przepis na chrupiące gofry

Gofry

mar 08, 2021

Przepis na Tortille

sty 21, 2021

[instagram-feed num=8 cols=8 showfollow=false]

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2019