Składniki na Wątróbkę Drobiową z Jabłkiem i Śliwką.
Ilości produktów są zależne od tego czy lubisz mniej czy więcej owoców. Ilość owoców jak i cebuli powinna razem stanowić tyle samo co ilość wątróbki by nie znikła ona w tym daniu. Ilość pieprzu cayenne to także kwestia tego czy lubisz mniej czy bardziej ostre dania. Pieprz Cayenne trochę zniknie podczas smażenia więc można dać go dość sporo.
- wątróbka
- jabłka
- śliwka świeża
- mąka
- pieprz cayenne
- cebula
- majeranek
- sól , pieprz
- cukier
- olej (tłuszcz do smażenia) , masło
Na zdjęciu powyżej widać wątróbkę wysmażoną w 80%. Widoczne są ślady krwi. Teraz można dodać śliwkę i poddać dalszej obróbce termicznej do momentu aż wątróbki zetną się w całości.
Technika Wykonania Wątróbki Drobiowej z Jabłkiem i Śliwką
- Wyczyszczone i pokrojone wątróbki oprószyć w mące wymieszanej z pieprzem Cayenne , usmażyć tak na 50% (gdyż będziemy ją później dalej poddawać obróbce termicznej a nie może być twarda ) w dość sporej ilości oleju , wyłożyć na papier by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Na patelni skarmelizować cebulkę i odłożyć ją na bok także pozbywając się nadmiaru tłuszczu.
- Na patelni rozpuścić łyżeczkę cukru i poczekać aż nabierze złotego koloru. Patelnia musi być gorąca. Wrzucić jabłka pokrojone w ósemki lub mniejsze części i poczekać aż zrobią się złote podrzucając je co jakiś czas aby kolor złapał równomiernie z każdej strony. Posypać je majerankiem. Ja daję go dość sporo. Nie chcemy rozgotować jabłek. Będziemy je jeszcze raz podgrzewać.
- Na czystej, dużej patelni rozpuścić łyżkę masła (lub więcej jak wolisz) i połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając. Krucze jabłka nie powinny się połamać. Wątróbka także nie powinna być poszarpana gdyż nie będzie to ładnie wyglądało . Dodać pieprz i sól. Poczekać aż wątróbki dojdą już tak na 80% i wrzucić pokrojone części śliwek. Tej wiele nie trzeba by była gotowa a nie chcemy jej rozgotować.
- Smażyć tak długo aż wątróbka dojdzie. Będzie widać czy wypuszcza krew czy nie. Można ją lekko naciąć i zobaczyć. Nie chcemy jej przegotować. Danie powinno być już gotowe do spożycia.