Pyszne , eleganckie no i luksusowe ravioli krabowe. Jeżeli chcesz przygotować coś super eleganckiego, co spowoduje zachwyt u twoich gości a może i na randce z tą / tym wybranym, polecam wykonać osobiście takie oto Ravioli z Krabem i Musem z Łososia, Chorizo i Konfiturą z Pomidorów. Nie jest to łatwe. Muszę przyznać. Także się przy tym ubrudzisz. Bądźmy szczerzy ze sobą ok. To jest wykwintne danie i kosztuje trochę pracy. Ale nie masz się co bać. Skoro mnie się udało, zrobisz to i ty ! Może wyjdzie ci nawet lepiej . Sprawdź sam.
Składniki Na Krabowe Ravioli
Pasta / Makaron :
- 260 g mąki ’00’ lub tzw Tortowej, pszennej. Drobna mąka da nam delikatniejsze ciasto lecz ty samym troszkę trudniej sie je wykonuje bo jest delikatne
- 4 całe jaja
- 2 żółtka jaj
- sczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Nadzienie do Krabowego Ravioli :
Tutaj nie ma zasady i ogólnego przepisu na nadzienie do krabowego ravioli. Ja uzyłem białego mięsa ze szczypiec . Nie wiem czy lubisz ciemne mięso krabowe, ja nie za bardzo. Polecam użycie białego mięsa. Co jednak jest wazne – ilość wody (płynu) w mięsie. Jeżeli masz dostęp do świeżego mięsa krabowego do ravioli to super. Zblanszuj je we wrzątku , schłodź w wodzie z lodem i wysusz na sicie a później rozłóz na ręczniku papierowym gdzie odparujesz jeszcze więcej płynu. Dlaczego ? Nadzienie na krabowe ravioli czy też jakiekolwiek inne, powinno byc tak suche jak to tylko możliwe. Oczywiścnie nie przesadzajmy. Nie mają to być trociny smakujące niczym. Chodzi o to , że płyn z nadzienia rozmoczy makaron i to już nie jest cool.
Co zrobić jeżeli mięso krabow do ravioli jest nadal zbyt mokre ?
Jeżeli osuszasz mięso i nadal jest mokre , polecam lekko je podsmazyć na suchej patelni. Ale dosłownie chwilę. Nie może się zesmażyć a jedynie powinna odparować z niego woda. Ja do swojego przepisu użyłem także mięsa z łososia jaki został mi z obiadu (nie taki wybierany z resztek , ale kawałek którego nikt nie zjadł). Zmiksowałem mięso z łososia z białekim z 2 jaj oraz odrobiną gęstej smietany (nie kwaśnej!) 36% . Taki mus wymieszałem z moim mięsem krabowym na ravioli. Kilka kropel soku z cytryny spowoduje, że śmietana zesztywnieje jeszcze bardziej. Wstawiłem to do lodówki aby dobrze się schłodziło gdy akurat przygotowywałem ciasto na ravioli do wałkowania.