Smacznie Jak w Domu – Seweryn Food Blog
  • Strona główna
  • Jedzenie
    • Dania Mięsne
    • Dania bez mięcha
    • Dania Rybne i Seafood
    • Desery
    • Makarony
    • Słone Menu
    • Słodkie Menu
    • Inne
  • Techniki
  • Blog
  • Kontakt
  • Newsletter
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie
Boże Narodzenie ,  Ciasta ,  Desery

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on 27 grudnia, 20188 marca, 2019
10064
2

Ten tort makowy z Pomarańczami zrobiłem na Wigilię roku 2018. Spodziewalismy się kilku znajomych z pracy mojej żony Iwony. Jedna z koleżanek miała przynieść 2 ciasta, ale ja jak zwykle muszę mieć coś od siebie dla moich gości. Postanowiłem zrobić taki oto Tort Makowy z Pomarańczami. Nie jest trudny. Ja dałem radę a nie jestem cukiernikiem. Efekt końcowy był zdumiewający. Smak niesamowity. Polecam wykonać taki tort makowy a Twoi goście oniemieją z zachwytu. 

Składniki na Tort Makowy z Pomarańczami

Spody Makowe to Tortu

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 900g masy makowej (gotowej lub mielonej samemu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie spodów makowych :
  1. Żółtka ubić na pusztysto i osobno unic białka na sztywno
  2. Masę makową wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia
  3. Masę z mąką wymieszać bardzo dokładnie z żółtkami a następnie z pianą z białek.
  4. Włożyć masę na 2 razy lub do 2 foremek o średnicy 22-24cm  i piec przez 30 min we wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C piecu.

Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie (Wigilia)

Masa do przełożenia tortu makowego

  • 4 pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml gęstej śmietani (36% , nie może być kwaśna!)
  • 350 serka philadelphia lub masy serowej na sernik lub serka mascarpone (ta opcja jest trochę droższa ale polecam)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ekstrakt z wanilii lub 1 opakowanie cukry waniliowego
  • jeżeli masz to polecam 2 opakowania stabilizatora do śmietanki/kremu (śmietan-fix ?)
Wykonanie masy do przełożenia tortu makowego
  1. Z pomarańczy oddzielić jej segmenty (wykroić każdą cząstkę ale bez skórki i tych białych-gorzkich części miąższu) . Segmenty pokroić na 3-4 części. Zbieraj sok wyciekający przy wykrawaniu segmentów. Będzie potrzebny. Szkoda go marnować.
  2. Pocięte segmenty pomarańczy oraz sok gotować razem na niewielkim ogniu aby aby zredukować ilość soku do ok 2-3 łyzek. Płyn będzie potrzeby do rozpuszczenia w nim galaretki (lub zaciągnięcia go kartoflanką jezeli taką opcję wybierzesz z powodu braku galaretki). Polecam nie przypalić gdyż może pokazać się goryczka.
  3. Można teraz odstawić z ognia , wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić. Lub zaciągnąć pomarańcze kartoflakną rozpuszczoną koniecznie w zimnej wodzie (kilka łyżek wystarczy, byle rozpuścić mąkę ziemniaczaną)
  4. Śmietanę ubić na 3/4 sztywności z wybraną masą serową czy maskarpone jeżeli taki wybraliśmy. Pod koniec dodać cukier waniliowy/ekstrakt , cukier puder i stabilizator śmietany.
  5. Jeżeli spody makowe do tortu już wystygły, kładziemy pierwszy znich na spodzie (ja nasączam spody wódką z cytryną, możesz tak zrobić) , na ten spód makowy położyć  1/4 masy serowej ze śmietaną , na to całą ilość masy pomarańcze-galaretka (musi być zimna !!!) , znowu 1/3 masy serowej a na to ostatni – drugi blat/spód makowy. Wszystko posmarować dookoła i z wierzchu (lekko) pozostałą masą serowo-smietanową, wstawić do lodówki aż wszytsko zastygnie.

Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie (Wigilia)

Polewa czekoladowa na tort makowy

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3 łyzki oleju
  • 1 łyżka masła
Wykonanie polewy czekoladowej na tort makowy
  1. Czekoladę rozpuścić razem z olejem i masłem w misce (najlepiesz szklana) nad wrzącą wodą. Nie polecam rozpuszczania w garnku bezpośrednio na ogniu. Czekolada lubi się przysmażyć i nie jest to ładne. Schłodzone ciasto polać przestudzoną (ale nie do końca bo czekolada zwiąże) czokoladową polewą.

 

Ozdobienie Tortu Makowego z Pomarańczami

Ja schłodzony tort makowy , już polany czekoladą , ozdobilem płatkami migdałowymi. Przykładałem je garsciami do boku tortu. To co spadło zbierałem i przyklejałem w miejsce obok poprzedniego aż udało mi się ozdobić tort dookoła. Na polewie czekoladowej rozsypałem nierównomiernie kandyzowane cząstki skórki pomarańczowej , ułożyłem maliny i posypałem cukrem pudrem. Taki tort wytrzyma w lodówce kilka dni. Polecam.

Zainspirowałem się przepisem https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tort-makowy-z-pomaranczami

Tags: boże narodzenie, krem, mak, migdały, pomarańcza, vanilla
Rolady Górnicze z Kapustą i Grzybami podane z Wiosennymi Warzywami
Preview Post

Roladki Górnicze z Kapustą i Grzybami

Ravioli z Kraberm i Musem z Łososia, Chorizo i Konfiturą z Pomidorów
Next Post

Ravioli z Krabem i Musem z Łososia, Chorizo i Konfiturą z Pomidorów

2 komentarze
  1. Tomek Williams 6 lat ago

    Wyglada apetycznie. Na sama mysl jest mi słodko. Świetnie ulożone warstwy. Nie powstydzila by sie zadna jubilatka na imprezie okolicznosciowej.

    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    • Seweryn 6 lat ago

      haha dzięki , Serio … polecam zrobić.

      Zaloguj się, aby odpowiedzieć

Leave a Comment

Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

You may also like

post-image
Ciasta ,  Desery ,  Sernik

Sernik Truskawkowy z Malinami dla Agnieszki na urodziny

BySeweryn
on 12 lutego, 201914 marca, 2019
1620
0
post-image
Desery ,  Różne

Gofry

BySeweryn
on 8 marca, 20218 marca, 2021
2055
0
post-image
Dania bez mięcha ,  Desery ,  Różne ,  Słone Menu

Pancakes (Naleśniki Amerykańskie)

BySeweryn
on 30 kwietnia, 201930 kwietnia, 2019
3402
0
post-image
Ciasta ,  Desery

Waniliowe Racuchy z Jabłkami

BySeweryn
on 16 września, 201824 kwietnia, 2020
1754
0
img

O Mnie

Heja. Mam na imię Seweryn i gotowanie to jedna z moich pasji. Pracuję jako szef kuchni w Londynie od 2005 roku. Lubię jeść a jak jem to smacznie. W potrawy wkładam serce i wierzę, że emocje można przekazać w jedzeniu ! Zapraszam do czytania mojego bloga oraz gotowaniu razem ze mną !
  • Most Views
  • Recent Posts
Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy Naan) Szybki Latwy

Chlebki Naan z Patelni (Czosnkowy)

BySeweryn
on 16 marca, 201917 marca, 2019
15055
0
Sambar - Przepis - Indyjska zupa z soczewicy Oryginalny

Sambar – Indyjska zupa z Soczewicy

BySeweryn
on 17 marca, 201917 marca, 2019
11142
0
Tort Makowy z Pomarańczami - Boże narodzenie

Tort Makowy z Pomarańczami – Boże narodzenie (Wigilia)

BySeweryn
on 27 grudnia, 20188 marca, 2019
10064
2
Makaron z Semoliny Przepis Seweryn

Swojski Makaron z Semoliny i Mąki ’00’

BySeweryn
on 5 grudnia, 201712 lutego, 2019
6711
0
smaczne ciasto marchewkowe przepis seweryn

Ciasto Marchewkowe z Kardamonem

BySeweryn
on 16 stycznia, 201814 marca, 2019
5762
0
burgery jagniece przepis

Burgery Jagnięce z Kozim Serem

cze 13, 2021
prosty i szybki ramen

Ramen

cze 13, 2021
sticky mieso a wtylu azjatyckim kleiste

Sticky mięso (Asian)

cze 13, 2021
Przepis na chrupiące gofry

Gofry

mar 08, 2021

Przepis na Tortille

sty 21, 2021

[instagram-feed num=8 cols=8 showfollow=false]

Wszystkie prawa zastrzeżone © 2019