Pierożki Gyoza to bardzo smaczny rodzaj japońskich dumplingów. Jeżeli byłeś/byłaś w japońskiej restauracji typu Shushi, możliwe że udało ci się ich posmakować. Ja robię je czasem. Bardzo ważne, poza farszem jest samo ciasto. Nie może byc twarde czy grube. Mój przepis na Ciasto na Pierożki Gyoza lub zwykłe pierogi, jest super prosty. Daj sobie trochę czasu na jego wykonanie. Zobacz mój przepis na ciasto na Gyoza Dumplings poniżej
Skłaniki na ciasto na pierożki Gyoza
- 400g mąki pszennej
- 250g ciepłej wody (70 C)
Sposób wykonania ciasta na pierożki Gyoza
- Mąkę trzeba wymieszać z ciepłą wodą. Gluten musi się lekko 'zagotować’ , wtedy ciasto jest miękkie. Takiej techniki używała już moja babcia i pewnie jej babcia. U nas jajek do ciast się nie dodawało. Ale nie myśl, że ten sposób jest spolszczony. To oryginajlny sposób z japonii na wykonanie ciastna na pierożki Gyoza.
- Ugniataj ciasto przez 10min aż będzie delikatne.
- Włóż do miseczk , przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 min.
- Po 20 min ugnieć ciasto raz jeszcze przez 3-4 min
- Schowaj ponownie przykryte szczelnie w lodówce, tym razem na 1 godzinę.
- Po tej godzinie można juz lekko ciasto ugnieść by zmiękło. Podzielić na 2-3 części. Z każdej części zrolować form walca, wyciąć z niego segmenty grybości klcika. Uformować kulkę z każdego segmentu, spłaszczyć ją w kształt dysku i już można wałkowac je w kółka do faszerowania nadzieniem na pierożki Gyoza lub klasyczne polskie pierogi.
Poniżej wrzucam kilka zdjęć moich pierożków Gyoaza wg oryinalnego japońskiego przepisu. Są tak jakpońskie, na ile mogłem je jako Polak wykonać 🙂