Super prosty przepis na Amerykańskie Naleśniki – Pancakes. Niby naleśnik ale trochę inny niż 'nasze’ klasyczne, znane w polsce naleśniki czyli Crepes. Te naleśniki wykonasz w kilka minut. 4 składniki, jedna miska. Zobacz mój przepis na pancakes (naleśniki amerykańskie).
Składniki na pancakes (naleśniki amerykańskie)
- 300g mąki (ja używam mąki ’00’)
- 300ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis na naleśniki amerykańskie – Pancakes
- Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w misce.
- W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie rozbite całe jaja i mleko. Dodaj sól.
- Dodawaj powoli do mąki mleko z jajami mieszając cały czas. Jeżeli użyjesz mąki ’00’ nie będziesz miał grudek (klusek).
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Na małej patelni rozpuść 1 łyżeczkę masła lub masła klarowanego (Ghee)
- Na już ciepłe i rozpuszczone masło wlej ciasto. Ja robię jeden duży naleśnik amerykański na całej, małej patelni. Ciasta powinno być 0.5 cm. Ciasto na naleśniki amerykańskie zawiera proszek do pieczenia więc urośnie.
- Gdy ciasto już wyrośnie, będzie widać charakterystyczne bąble przewróć je na drugą stronę. Płomień powinien być dośc mały ale na tyle spory by ciasto ładnie rosło. Przyciśnij pancake palcem by wyczyć czy już jest gotowy. Jeżeli przytrzymasz go dłużej nic się nie stanie. Lepiej jeść wypieczony naleśnik amerykański niż taki surowy !